Skottet

Peter Schildt. Foto: Omega Film

Efter att ha skjutit ihjäl en vän av misstag befinner sig 18-årige Ronny (Peter Schildt) på flykt och han har 14-årige flickvännen Len (Cia Löwgren) med sig. Regissören gjorde några filmer som spretade temamässigt, men det här thrillerdramat har bättre rykte och måste ha påmint många om Bonnie och Clyde (1967) vid premiären. Här finns en ambition att skildra polisarbete på ett noggrant och realistiskt sätt och resultatet har en dokumentär känsla. Det förenas med tonårsdramatik, trovärdigt gestaltat av huvudrollsinnehavarna, komplett med ett tidstypiskt soundtrack.


1969-Sverige. 99 min. Färg. Regi: Claes Fellbom. Manus: Yvonne Floyd, Claes Fellbom. I rollerna: Peter Schildt (Ronny Lindberg), Cia Löwgren (Len), Kent-Arne Dahlgren (Bertil ”Kompis” Johansson), Solveig Ternström, Halvar Björk, Tord Peterson. 

Trivia: Många av poliserna spelas av verkliga poliser, som bidrog med teknisk expertis.


What do you think?

Average rating 0 / 5. Vote count: 0