Vägen ut

EN FÄNGSLANDE KOMEDI AV DANIEL LIND LAGERLÖF.

Lamine Dieng, Björn Kjellman, Michael Nyqvist, Shanti Roney och Lixin Zhao. Foto: Sonet Film

Efter att ha sagt upp sig från en teater tar skådespelaren Reine (Björn Kjellman) ett vikariat som fritidsledare på Kumlaanstalten, där han får idén att sätta upp en pjäs med fångarna. Daniel Lind Lagerlöfs regidebut blev en bejublad dramakomedi som inspirerades av verkliga händelser. Filmen skildrar farliga konflikter inne i fängelset, men till stor del är det en svensk version av brittiska feelgoodkomedier med ett socialt budskap, i stil med Allt eller inget (1997), även om här inte finns något större djup. En del brutala inslag, men det livsbejakande segrar och filmen lyfts av en suverän rollista, där Kjellman, Michael Nyqvist och Shanti Roney står ut.


1999-Sverige. 108 min. Färg. Producerad av Björn Carlström, Joakim Hansson, Lars Bjälkeskog. Regi: Daniel Lind Lagerlöf. Manus: Malin Lagerlöf. I rollerna: Björn Kjellman (Reine), Peter Haber (Jakobsson), Viveka Seldahl (Hillevi), Thomas Hanzon, Oliver Loftéen, Göran Ragnerstam… Michael Nyqvist, Shanti Roney, Magnus Krepper, Jan Mybrand. 

Guldbaggar: Bästa manliga huvudroll (Kjellman), manliga biroll (Roney). 

Sista ordet: “Jag satt på Gotland och Björn [Carlström] hade nya idéer hela tiden, teorier om hur man skulle göra för att det storymässigt skulle bli rätt, korrekt. Några skådespelare läste då manuset. Det var Micke Nyqvist och Viveka Seldahl. Båda var lite besvikna när de läste det nya manuset, kom jag ihåg. ‘Allt gott i min roll var borta… Det var så renskrubbat på all irrationalitet och skådespelargodis…’ Då slängde vi alla dramaturgiböcker och jag skrev en helt ny version.” (Malin Lagerlöf, “Det svenska filmmanusets historia”)


What do you think?

Average rating 0 / 5. Vote count: 0