Excellensen

Gunnar Sjöberg. Foto: Terrafilm

Samtidigt som en österrikisk författare (Lars Hanson) fyller 60 tar hans dotter (Elsie Albiin) avstånd från hans humanistiska tankar och söker sig till nazismen. En av Hasse Ekmans svagare filmer på 1940-talet togs ändå emot välvilligt och har högtflygande ambitioner. Bertil Malmbergs pjäs skildrar konsekvenserna av Anschluss och fokuserar mycket på en ung kvinna som slits mellan sin far och en man som är villig att göra allt för Ledaren. Tyvärr är filmen alltför naiv i sitt desperata sökande efter försoning, även om Gunnar Sjöberg är bra.


1944-Sverige. 101 min. Svartvit. Regi: Hasse Ekman. Manus: Bertil Malmberg, Sven Stolpe. Pjäs: Bertil Malmberg. I rollerna: Lars Hanson (Herbert von Blankenau), Gunnar Sjöberg (Max Karbe), Elsie Albiin (Elisabeth von Blankenau), Stig Järrel, Hugo Björne, Tord Stål… Erik ”Hampe” Faustman, Håkan Westergren, Sigge Fürst.


What do you think?

Average rating 0 / 5. Vote count: 0