Sockerexperimentet

Foto: Affekt Film

Vipeholms sjukhus, 1948; samtidigt som ett nytt folkhälsoprojekt inleds, med patienterna som försökskaniner, blir två intagna ungdomar (Amanda Malmberg, Isak Bruno) kära i varandra. Det här dramat försöker sätta ett mänskligt ansikte på offren för svenska statens etiskt förkastliga experiment ute på Vipeholm som orsakade stort lidande bland de ”sinnesslöa”. De goda intentionerna räcker inte till; som film är det torftigt och långsamt, med ett simpelt och sentimentalt manus. Men Malmberg kompenserar med värme.


2023-Sverige. 91 min. Färg. Widescreen. Regi: Johan Tornblad. Manus: Helena Johansson, Johan Tornblad, Johan Fågelström. I rollerna: Amanda Malmberg (Johanna), Isak Bruno (Vilgot), Elisabeth Ehde Torbjörnsdotter (Therese), Henrik Norman, Tony Lundgren, Sandra Redlaff… Per Ragnar.  

Trivia: Filmens intäkter öronmärktes till en fond för att stödja nya filmprojekt av och med personer med funktionsvariation. 


What do you think?

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

This Post Has One Comment

  1. Amanda malmberg

    Enligt min fakta så är filmen värd mer än 2 stjärnor men man är olika om vad man tycker !
    För övrigt så lyfter man fram en genuin kärlek och starka känslor, reaktioner från alla roller.

Comments are closed.