• Post category:Svenskt
  • Post last modified:04/06/2023

En kvinna ombord

Karin Ekelund och Edvin Adolphson. Foto: Terrafilm

Under andra världskriget tvingas ett svenskt handelsfartyg lämna en fransk hamnstad under ett tyskt anfall; snart upptäcker besättningen att de har en fripassagerare (Karin Ekelund)… Dagmar Edqvists bok publicerades långt före andra världskrigets början, så den här filmatiseringen uppdaterades för att ge berättelsen en större aktualitetskänsla. Krigets faror ökar filmens spänning och intrigerna håller uppe ens intresse. Förutom dynamiken mellan besättningen och den enda kvinnan ombord blir det även romantik mellan henne och Edvin Adolphsons buttre men stilige kapten. 


1941-Sverige. 84 min. Svartvit. Regi: Gunnar Skoglund. Manus: Dagmar Edqvist, Gunnar Skoglund. Bok: Dagmar Edqvist (”Rymlingen fast”). I rollerna: Edvin Adolphson (Ulf Åkesson), Karin Ekelund (Ingrid Ekberg), Erik ”Hampe” Faustman (Martin Frost), Sten Larsson, Sigge Fürst, Knut Burgh… Åke Grönberg, Julia Caesar, Wiktor ”Kulörten” Andersson, Artur Rolén.

Trivia: Filmens (totalt överflödiga) epilog klipptes ursprungligen bort.


What do you think?

Average rating 0 / 5. Vote count: 0