Ägget är löst!

Gösta Ekman. Foto: SF

När sonen (Gösta Ekman) till en grym fabrikör (Max von Sydow) gör uppror kastar fadern honom i en skogssjö – där han årstid efter årstid blir ett med naturen. Hans Alfredsons långfilmsdebut som regissör är en saga om kapitalismens ondska, såsom mycket annat som han har gjort. Till stor del är det en traditionell historia om en hänsynslös man som tar sin hustru för givet och föraktar sonen för hans svaghet. Via en Oidipuskris tar filmen sin absurda vändning; sekvensen i sjön visar på lustfylld kreativitet och filmen delar på ett snyggt sätt miljötema med Äppelkriget (1971). Suverän rollista, inte minst Ekman i huvudrollen.


1975-Sverige. 107 min. Färg. Regi, manus, novell: Hans Alfredson (”Pojken i vattnet”). I rollerna: Gösta Ekman (Sonen), Max von Sydow (Fadern), Birgitta Andersson (Modern), Hans Alfredson, Anna Godenius… Börje Ahlstedt, Meg Westergren, Stig Ossian Ericson, Stellan Sundahl, Tage Danielson. 

Trivia: Alternativ titel: Ägget är löst! En hårdkokt saga.

Guldbagge: Bästa regi. 

Sista ordet: “Med hjälp av sin bror Per och grannen Sven Ivarsson lät [Alfredson] inreda den gamla ladugården [som tillhörde Ambumsgården i Skåne] till filmstudio och rekvisitalager, mellandelen blev sminkloge och klädförråd, och det gamla boningshuset fick ett antal personligt inredda bostadsrum, matsal, kök och bastu. Eftersom filmen innehöll ett antal undervattensbilder byggdes en bassäng bakom ladugården, där tre väggar utgjordes av en gammal gödselstad, till vilken en fjärde vägg byggdes med ett inmurat fönster för filmningen.” (Fotografen Roland Sterner, Film Sound Sweden)


What do you think?

Average rating 0 / 5. Vote count: 0