• Post category:Svenskt
  • Post last modified:10/15/2023

Kungen

Carl XVI Gustaf. Foto: SF Studios

50 år efter att Carl XVI Gustaf tillträdde tronen närmar sig dokumentärfilmaren Karin af Klintberg kungen och försöker ta reda på vem privatpersonen är och hur det ser ut bakom hovets kulisser. Det sistnämnda får vi en inblick i, regissören fångar pikanta små detaljer. Men det är svårare att komma under huden på monarken. Kungen är uppenbart obekväm i intervjusituationer och af Klintberg konstaterar att det är stor skillnad mellan de tu på grund av olika generationer. Där finns en frustration som sipprar in i filmen, men det gör den även personlig och fram växer ett porträtt av en man som tvingats in i sina plikter. Filmen har inga sensationella inslag, men det är alltid intressant och välgjort; arkivmaterialet förvaltas på ypperligt vis. 


2023-Sverige. 98 min. Färg/Svartvit. Regi: Karin af Klintberg.

Trivia: Visad på tv i en längre, tre avsnitt lång, version kallad Kungen och jag.


What do you think?

Average rating 0 / 5. Vote count: 0