• Post category:Svenskt
  • Post last modified:11/03/2023

Adam & Eva

ATT ÄLSKA VARANDRA I NÖD OCH LUST… TILLS NÅGON ANNAN SKILJER OSS ÅT.

Foto: SF

Det gick hett till i början, men efter fyra års äktenskap har det blivit stelt mellan Adam och Eva (Björn Kjellman, Josefin Nilsson); kanske är det lika bra att skilja sig? Hannes Holm och Måns Herngren fick en lyckad långfilmsdebut med En på miljonen (1995), men den här relationskomedin väckte ännu större uppmärksamhet. En slags kärleksaffär mellan Woody Allen och Lasse Hallström, där regissörerna använder sig av egna erfarenheter och varvar de klumpiga äventyren efter separationen med fester, Stockholmsvyer och fantasier (som en rolig parodi på reklamfilmer). Väl varierat och publikfriande soundtrack; utmärkta skådespelarinsatser.


1997-Sverige. 99 min. Färg. Producerad av Waldemar Bergendahl. Regi, manus: Måns Herngren, Hannes Holm. I rollerna: Björn Kjellman (Adam), Josefin Nilsson (Eva), Tintin Anderzon (Tove), Jacob Ericksson, Reine Brynolfsson, Katrin Sundberg… Kjell Alinge, Tomas von Brömssen, Jonas Cornell, Sofia Wistam, Sussie Eriksson, Gert Fylking, Jonas Gardell, Martina Haag, Felix Herngren, Måns Herngren, Hannes Holm, Jonas Malmsjö, Ulf Malmros, Kalle Moraeus, Vanna Rosenberg, Eva Röse, Gunilla Röör, Michael Segerström, Tomas Alfredson. 

Trivia: Nyinspelad i Österrike 2003.

Guldbagge: Bästa kvinnliga biroll (Anderzon). 

Sista ordet: “[Jag och Måns Herngren] satte oss ner och började prata om de där sakerna vi aldrig har berättat under de femton år vi känt varandra. Vi skrev ner allt, och bröt sedan ner det till en historia som vi försökte få så enkel som möjligt.” (Holm, Dagens Nyheter)


What do you think?

Average rating 0 / 5. Vote count: 0