• Post category:Svenskt
  • Post last modified:11/22/2023

Moa

Inte en hel biografi om Moa Martinsson, utan en ganska kort film som fokuserar på hur hon hittade sin röst som arbetarförfattare i en tid då män uppfattade kvinnor som konkurrenter på arbetsplatsen. Genom tragiska dödsfall, envist skrivande och stöd från kollegan Harry Martinsson formas författarskapet. Vackert filmat i autentiska miljöer, däribland torpet som blev författarens bas, med effektfullt vemodig musik. Moa Martinssons självsäkerhet löper som en röd tråd i en film som skickligt fångar ett betydelsefullt skifte i feministisk historia. Gunilla Nyroos gör en strålande insats.


1986-Sverige. 96 min. Färg. Producerad av Anders Birkeland, Elisabeth Fahlén. Regi, manus: Anders Wahlgren. Musik: Gunnar Edander. I rollerna: Gunilla Nyroos (Helga Maria Swartz/Moa Martinson), Reine Brynolfsson (Harry Martinson), Lennart Hjulström (Karl Johansson), Grethe Ryen, Berta Hall, Percy Brandt… Roland Hedlund, Krister Henriksson, Mats Bergman, Dan Ekborg, Harald Hamrell, Anders Ekborg, Michael Segerström, Lasse Strömstedt, Stig Engström, Anita Wall, Margreth Weivers.


What do you think?

Average rating 0 / 5. Vote count: 0