• Post category:Svenskt
  • Post last modified:11/23/2023

Somliga går med trasiga skor

Magnus Gerteen följde upp sin utmärkta Björn Afzelius-dokumentär Tusen bitar (2014) med den här liknande titten på Cornelis Vreeswijks liv. I båda filmerna finns en medmänsklighet och ett särskilt värde i hur kvinnorna i dessa musikers liv såg på den store, komplicerade talangen, med brister och allt; här är det konstnären Fatima Nádja som får en särskilt framstående roll. Filmen blandar nya intervjuer med arkivklipp och illustrerar Vreeswijks ojämna karriär på ett medryckande, filmiskt sätt som suger in en. Här finns framgångarna och det ständiga ruset i form av droger och uteliv, men även mörkret som ibland ledde till våldsamheter, bland annat mot ex-hustrun Bim Warne. Mot slutet framträder vemodigt nog en bild av en sliten, lite mer tämjd man som kämpar för att få sin sista skiva gjord innan cancern tar honom. 

2023-Sverige-Danmark. 105 min. Färg/Svartvit. Producerad av Ove Rishøj Jensen, Malene Flindt Pedersen. Regi, manus: Magnus Gertten. 

Trivia: Titelmelodin framförs under eftertexterna av Titiyo.

Sista ordet: “De här nationalmonumenten, ikoner som Cornelis, vi måste stanna upp och granska dem, titta på dem med vår tids ögon också. Jag tror vi behövde titta på honom post-MeToo också och det är en del av filmen.” (Gertten, Aftonbladet)


What do you think?

Average rating 0 / 5. Vote count: 0