• Post category:Svenskt
  • Post last modified:01/22/2024

Soldat Bom

Stinsen Fabian Bom (Nils Poppe) förälskar sig i en flicka som tjänstgör som sjuksköterska på den lokala militärförläggningen, så han rycker in som soldat. Poppe återförenades med regissören efter Tappa inte sugen (1947) för vad som skulle bli en av komikerns populäraste filmer och startskottet för en hel serie. Här finns liknande drag med en annan på sitt sätt fyrkantig Poppe-figur, Sten Stensson Stéen – Fabian Bom är så plikttrogen att hela Trämåla sätter klockan efter honom. Svag story, men pålitlig Poppe och Inga Landgré är busigt charmig som förrymd flicka med gott öga till Bom. 


1948-Sverige. 89 min. Svartvit. Regi: Lars-Eric Kjellgren. Manus: Per Schytte, Nils Poppe. I rollerna: Nils Poppe (Fabian Bom), Inga Landgré (Agnes), Gunnar Björnstrand (Berglund), Julia Caesar, Douglas Håge, Naima Wifstrand… Nils Hallberg, Margreth Weivers, Wiktor ”Kulörten” Andersson, Torsten Lilliecrona, Stig Ossian Ericson.

Trivia: Ericsons första film. Sex uppföljare; först ut är Pappa Bom (1949).


What do you think?

Average rating 0 / 5. Vote count: 0